DAGING MERAH ALA THAI
bahan-bahan :
500g daging
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
3 biji cabai hidup [a.k.a cili merah]
5 biji cabai melaka [a.k.a cili padi ]
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos nampla [a.k.a sos ikan/sotong]
garam/gula secukup rasa
minyak untuk menumis
cara-cara:
1. Rebus daging yang dihiris nipis sampai empuk/ sampai kering air rebusan.
2. Tos kan daging. Simpan air rebusan.
3. Gaul daging dengan pewarna merah dan sedikit air.Toskan..
4. Tumiskan bawang putih. Masukkan semua sos, cili dan masukkan daging.
5. Gorng hingga sekata dan garing.
6. Perasakan dengan garam/gula.
7. Sedia dihidang dengan hiasan daun bawang.
Rizaida Home Bakery Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino
0 ulasan:
Catat Ulasan